Dreig je je huis kwijt te raken of ben je al dakloos? Meld je bij ons aan en wij regelen een intakegesprek bij ons aanmeldpunt. Ook toetsen we bij de gemeente of je in aanmerking komt voor de ‘Wmo-beschikking opvang’. Tijdens de intake luisteren we naar je verhaal en kijken we of MO Den Bosch de juiste plek voor jou is. We bespreken jouw situatie en wensen en maken een plan van aanpak. Als er niet direct plek is kom je op onze wachtlijst. Dan helpen we natuurlijk al wel, op de manier die jij op dat moment nodig hebt. Is MO Den Bosch niet de juiste plek voor jou? Dan verwijzen we je door naar de juiste hulpverlening.

Heb je nu hulp nodig? Neem dan direct contact met ons op!

MO Den Bosch heeft verschillende opvanglocaties voor dak- en thuislozen.

’t Inloopschip

Als je dak- of thuisloos en 18 jaar of ouder bent kun je terecht bij ’t Inloopschip (Oranje Nassaulaan 8, Den Bosch). ’t Inloopschip is geen plek waar je woont maar overnacht. Er is een beperkt aantal slaapplaatsen beschikbaar. Wil je slapen in ’t Inloopschip? Iedere ochtend is het mogelijk om een bed voor die nacht te reserveren. Een overnachting kost €7,00,- en is inclusief ontbijt. Bed gereserveerd? Dan is het de bedoeling dat je voor 21.30 binnen bent!

Beschermd wonen

Ben je dak- of thuisloos (en ouder dan 18 jaar) en blijkt tijdens de intake dat je kampt met meerdere problemen die elkaar beïnvloeden? Waardoor je hulp nodig hebt bij dagelijkse activiteiten en niet zelfstandig kan wonen? Dan is beschermd wonen een optie. Hier krijg je begeleiding bij het doen van bijvoorbeeld het huishouden, de administratie of het maken van een dagindeling. Je krijgt hier geen psychische behandeling. Stap voor stap werk je tijdens je verblijf aan een nieuwe toekomst. Hoe lang je hier woont is moeilijk te zeggen. Niemand is hetzelfde en daarom bieden wij hulp op maat. Bij MO Den Bosch geldt altijd: zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk! Voor beschermd wonen heb je een indicatie van de gemeente nodig via het Sociale Wijkteam. Hier helpt het aanmeldpunt je mee.

De 24-uursopvang

De 24-uursopvang is er voor mannen, vrouwen, gezinnen en stellen vanaf 18 jaar. Zit je in een noodsituatie en ben je dakloos? Dan biedt de 24-uursopvang een dak boven je hoofd en begeleiding. Tijdens een intakegesprek met het aanmeldpunt bekijken we de opties voor jou op dat moment. De redenen dat je hier naartoe gaat zijn heel verschillend. Voorbeelden zijn huisuitzetting, financiële problemen of relatieproblemen. Je komt alleen voor de 24-uursopvang in aanmerking als je problemen op meerdere gebieden hebt. Jouw vragen staan hier centraal! Samen maken we een plan gericht op jouw toekomst. Een plan met concrete doelen en acties. De periode dat je woont op de 24-uursopvang is zo kort als mogelijk en zo lang als noodzakelijk. Bij de 24-uursopvang kun je terecht na een beschikking via de gemeente. Hier helpt het aanmeldpunt je bij.

Jarno voormalig cliënt Dak- en thuislozenopvang:

Door een zonnebril met oranje getinte glazen kijkt Jarno (42) de wereld in. Samen met een rossig baardje geeft dat zijn overwegend zwarte verschijning kleur. Sinds elf weken verblijft Jarno in het Inloopschip in de Hinthamerstraat in
‘s-Hertogenbosch. “Een kans”, zegt hij zelf.

 

Voor hem betekent het Inloopschip simpelweg een dak boven zijn hoofd, eten, douchen en ‘s avonds een warm bed mét regelmatig schone lakens. “Een tussenstation,” noemt Jarno het om daar aan toe te voegen dat hij ‘die kans’ met twee handen aanpakt. “Waarom zou ik me schamen?”, vraagt hij retorisch. “Ik ben er open over. Wanneer mensen me bij voorbaat veroordelen en in een hokje stoppen, zegt dat meer over hen dan over mij!” Onderweg naar buiten, want hij maakt liever een wandeling dan binnen te blijven zitten, stopt hij bij de deur om stil te staan bij een schilderij van zijn hand. ‘Magisch realisme’ noemt hij het. Een Formule 1 auto tot op fotografisch detail vastgelegd; is getekend Hannu. Zijn vader was een Formule 1-liefhebber. De voorliefde voor snelle en strakke lijnen heeft Jarno van huis uit meegekregen.

GRENZELOOS LEVEN
Jarno komt uit een gewoon gezin en ging in de jaren negentig in ‘s-Hertogenbosch naar de kunstacademie. Als artiest wilde hij grenzen verkennen en buiten de gebaande paden gaan. Wat zijn ogen zien kan hij niet alleen overbrengen op papier maar ook met hout kunnen zijn handen alles maken. Zijn talent bracht hem al over de hele wereld. In Milaan was hij decorbouwer voor grote shows van internationale modemerken. Als interieurarchitect stylde hij restaurants en discotheken van naam en muzikale grootheden speelden tussen zijn decorstukken op dancefestivals als Mystery Land.

KENTERING
“Toen mijn relatie een paar jaar geleden op de klippen liep, kwam er een kentering in mijn hectische, toch ook wel chaotische, grenzeloze leven. Ik raakte dakloos en vond onderdak bij vrienden of verbleef tijdelijk in kraakpanden. Bij een brand in Eindhoven raakte ik mijn laatste en belangrijkste persoonlijke bezittingen kwijt.” Hij was niet verzekerd. Vervolgens werd hij bij een actie van Greenpeace in 2014 op heterdaad betrapt bij een poging vogels uit hun benarde positie te bevrijden. Er stond nog een boete open en dus wachtte de gevangenis. “Eigenlijk was het een schreeuw om aandacht!” Hij had ook al een afscheidsbrief liggen; “Niet dat ik echt dood wilde, maar dit leven hield ik niet meer vol. Nooit ergens een thuis!”

RITME EN REGELMAAT
“Een paar vrienden stonden op me te wachten toen ik uit de gevangenis werd ontslagen. Ik had hen niet verwacht en zij hebben het Inloopschip voor mij geregeld”, weet hij nu. “Ik wil niet zeggen dat het een makkelijke tijd in mijn leven is, maar ritme en regelmaat geven mij weer structuur. In alle vroegte mijn bed uit om voor het broodproject het brood op te halen en rond te brengen. De dankbaarheid die ik ondervind bij de mensen die ik met het brood mag ondersteunen, geeft mij weer energie en inspiratie om verder te gaan.” Uit zijn zak tovert hij een korstje en wat kruimels om in de Binnendieze aan de jonge eendjes en de meerkoeten te voeren.

FREELANCE TATTOO-ARTIEST
Spijt heeft hij nergens van. “Het heeft zo moeten zijn! Ik heb er geleerd om hulp te vragen. Ik stond altijd voor iedereen klaar. Badkamertje tegelen, kastje repareren, mijn schilderijen gaf ik gratis weg. Maar om ooit iemand te vragen met me naar mijn financiën te kijken, dat is niet in me opgekomen.” Met hulp van het Inloopschip, zijn ‘Kapiteins’, stelt Jarno orde op zaken. Binnen enkele weken hoopt hij weer op eigen benen te staan en een nieuwe wending te geven aan zijn kunstenaarsbestaan als freelance tattooartiest. “ ‘s-Hertogenbosch omarmt mij en ik kom hier sterker uit!”

 Door Annemarie van Hooft (tekst en foto uit Krachtenbundel www.reelle.nl)

Klik hier om de folder van Beschermd wonen te openen.
Of download hier de pfd-versie.

Klik hier om de folder van 24-uursopvang te openen.
Of download hier de pfd-versie.

Download hier de pdf versie.