Europese uitwisseling naar de Ardennen: together we learn, together we change

Europese uitwisseling naar de Ardennen: together we learn, together we change

Van 18 tot 29 augustus organiseerde Erasmus+ Jeugd een Europese uitwisseling naar de Belgische Ardennen met meer dan 40 deelnemers (18-30 jaar) uit Bulgarije, België, Frankrijk en Nederland. Marokko zou een van de deelnemende landen zijn maar kon door omstandigheden niet mee. MO Den Bosch werd benaderd om Nederland te vertegenwoordigen en we hebben alles op alles gezet om jongeren en hun begeleiders mee te laten gaan. Het thema ‘Together we learn, together we change’, sprak ons enorm aan, net als het doel van de reis; deelnemers bewustmaken van het gebruik van Non Formal Education (NFE) én een culturele uitwisseling.

Wat leren deelnemers tijdens deze leerzame vakantie?

Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd is gericht op jeugd- en jongerenwerk en organiseert vaker trainingen op dit gebied. In deze training ervaren deelnemers de kracht van niet-formeel leren en krijgen ze inzicht in hoe niet-formeel leren ingezet kan worden. Ze onderzoeken verschillende educatieve benaderingen en ontdekken wat deze op kunnen leveren én hoe ze elkaar kunnen aanvullen.
De impact van de training is groot omdat deelnemers de innovatieve aanpak zelf ervaren en alle fases van de ervaringsleren cyclus doorlopen: doen/voelen, reflecteren, inzicht en toepassen.

Deelnemer Ibrahim: “Ik vond het heel leuk om andere mensen te leren kennen, de workshops waren super, het eten was goed en het was fijn om even weg te zijn”.

 

Workshop van kickbokslegende Andy Souwer

Tijdens de culturele uitwisseling moesten alle deelnemende landen een workshop verzorgen. De Bulgaren organiseerden een sessie traditionele dans, Frankrijk kreeg iedereen aan het breakdansen en de Belgen leerden de andere deelnemers de beginselen van capoeira. Ondanks dat wij als organisatie als laatste land aanhaakten hadden we met de workshop een sterke troef in handen; een workshop kickboksen van Andy Souwer. Andy won in zijn lange carrière onder meer twee K1-titels en werd zesmaal wereldkampioen. Andy is een echte Bosschenaar en sinds de zomer van 2021 betrokken op de jongerenopvang van MO Den Bosch.

Alle deelnemers die vanuit MO Den Bosch hebben meegedaan (jongeren, begeleiders én kickbokslegendes) hebben genoten van deze interessante uitwisseling en vinden het allemaal voor herhaling vatbaar!

About the author: admin