Den Bosch 30-10-2023

Eerste match Onder de Pannen

 

Onder de Pannen biedt de mogelijkheid om een kamer te verhuren middels hospitaverhuur, speciaal voor stads- of dorpsgenoten die door omstandigheden hun woning (dreigen te) verliezen. Denk aan oorzaken als een relatiebreuk, einde huurcontract of verlies van baan. Door de krappe (en dure) woningmarkt is het erg lastig om nieuwe woonruimte te vinden.

Sinds juni is ook de Maatschappelijke Opvang Den Bosch in de regio Bommelerwaard actief met het initiatief ‘Onder de Pannen’. Deze week viel daar iets te vieren: de eerste succesvolle match tussen huurder en verhuurder is een feit.

De huurder heeft zijn huis verloren door een echtscheiding. Hij verbleef een tijdje bij kennissen en familieleden op de bank. Hoewel hij zich niet dakloos voelde, besefte hij dat er geen perspectief was op een normale betaalbare plek voor hem in de huidige woningmarkt. Via de gemeente Vught werd hij doorverwezen naar Onder de Pannen. Daar gingen ze op zoek naar een geschikte verhuurders-match. De juiste match heeft ervoor gezorgd dat de huurder nu dichtbij zijn kinderen woont en om de hoek van zijn werk. Gedurende een jaar heeft hij de tijd om een woning te zoeken en de boel weer op orde te krijgen. Deze rust is van onschatbare waarde, zo geven deelnemers van Onder de Pannen aan.

De verhuurder is ook tevreden. De extra huurinkomsten zijn welkom, maar ook is het fijn om een tijdelijke huisgenoot te hebben, vooral als je alleen woont.

Hoe werkt Onder de Pannen? Inwoners die een kamer “over” hebben, kunnen deze met behoud van uitkering/toeslagen maximaal een jaar verhuren aan een stadsgenoot die geen thuis heeft. Zowel inwoners met een koopwoning als een sociale huurwoning mogen een kamer verhuren binnen dit project. Aan deelname zijn wel voorwaarden verbonden voor zowel de huurder als de verhuurder. Zo mag er bijvoorbeeld geen sprake zijn van psychische- en/of verslavings- en/of ernstige schuldenproblematiek.

Kijk voor meer informatie, alle voorwaarden en aanmelding op www.OnderdePannen.nl of bel naar Noortje Kezer, projectleider Onder de Pannen Den Bosch – Vught, op tel. 06-83413336.
Mailen kan ook: onderdepannen@modenbosch.nl.